

اکسترود در تولید خوراک ماهی
اکسترود در خوراک آبزیان
فهرست عناوین
شاید شما هم اصطلاح خوراک ماهی اکسترود را در انواع خوراک آبزیان و یا دستگاه اکسترودر خوراک ماهی شنیده باشید و برایتان سوال پیش آمده باشد که به چه نوع خوراکی در تغذیه ماهیان، اکسترود میگویند؟ و آیا این نوع خوراک ماهی اکسترود برای انواع متفاوت ماهیان مختلف، ویژگی های متفاوتی دارد و یا برای همگی آنها یکسان است؟ و در هنگام خرید این نوع از خوراک ماهیان باید به چه نکاتی توجه کرد؟
در ادامه این مقاله قصد داریم تا بیشتر به جزئیات خوراک اکسترود برای آبزیان بپردازیم تا اگر ابهامی در این باره دارید رفع شود.
مطلب مهم دیگری که ممکن است در اینجا برایتان سوال شده باشد، این است که در مطلوب ترین حالت ممکن این نوع از غذای آبزیان باید دارای چه خصوصیات و ویژگی های ظاهری و فیزیکی باشد؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که از لحاظ رنگ باید یک دست باشند تا توجه ماهیان را به خود جلب کنند. از لحاظ شکل هم باید بدون شکستگی و دارای یک بافت و قوام مطلوب و از نظر خشکی، سفتی، نرمی و زبری و ابعاد هر یک از ذرات آنها با توجه به سن، وزن، نوع و اندازه دهان ماهیان به طور دقیق تنظیم شوند.
نکته دیگر در رابطه با خوراک ماهی اکسترود این است که این نوع از خوراک آبزیان باید مخلوطی از کلیه مواد لازم و ضروری در تغذیه روزانه انواع ماهیان باشد که به طور عمده تشکیل َشده از مواد انرژیزا برای تامین انرژی روزانه آبزیان، پروتئین که شامل هر دو نوع حیوانی و گیاهی میشود و ترکیبی از آنهاست و همچنین دارای املاح و ویتامین های مورد نیاز ماهیان است. که هر کدام از این موارد هم در تغذیه آبزیان، بسته به نوع ماهی، سن و وزن آنها متغیر است.
شما میتوانید خوراک ماهی اکسترود تشکیل شده از مواد ذکر شده در بالا را در حالتها و قالب های متفاوت مانند حالت خرد شده، پلت، پولکی، گرانول و یا رشته ای به آبزیان داده و در جیره تغذیه روزانه آنها بگنجانید.
مورد دیگری که در هنگام تامین خوراک اکسترود آبزیان باید مورد توجه قرار گیرد و نظر ماهیان را به این نوع تغذیه به خود جلب کند، داشتن بوی مناسب است.
نکته دیگر در رابطه با خوراک ماهی اکسترود این است که اگر در هنگام خرید خوراک آبزیان هزینه هم برایمان مهم باشد به طور کلی جز در موارد خاص مانند خوراک ماهیان خاویاری، خوشبختانه قیمت خوراک ماهی در تامین تغذیه روزانه ماهیان نسبتا پایین است. اما در حالت کلی فاکتور تاثیر گذار در زمینه قیمت تمام شده در تهیه این محصول، در دسترس بودن آن است.
بعضی از انواع خوراک ماهیان اکسترود در داخل کشور تولید میشوند اما برخی دیگر از آنها لازم است تا از دیگر کشور های تولید کننده به کشور وارد شوند که در این موارد قیمت این محصول هم طبیعتا افزایش میابد.
دستگاه اکسترودر برای غذای انواع ماهی و میگو MPT
ویژگی های خوراک ماهیان
در کیفیت خوراک ماهی اکسترود باید به خصوصیات تغذیه ای و همچنین ویژگی های فیزیکی آن اشاره کرد که در صورت بالا و مناسب بودن سطح کیفی آن امکان مصرف و هضم آن توسط ماهی افزایش میابد. مواردی که باعث بالا بودن این کیفیت میشود در زیرذکر شده اند:
- غذای اکسترود باید حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز ماهی باشد، البته که به نسبت مناسب برای عملکرد خوب ماهیان ( از نظر رشد و سلامت). این نیازهای غذایی خاص برای هر نوع ماهی با اندازه و وضعیت تولید مثل متفاوت است.
- مواد مغذی موجود در خوراک باید به راحتی در دسترس ماهی باشد و قابل هضم باشد.
- ویژگی های فیزیکی خوراک میزان تأثیر خوراک بر کیفیت آب و میزان مصرف ماهی را تعیین می کند. بنابراین، ویژگی های فیزیکی یک خوراک خوب این است که مواد مورد استفاده در خوراک باید ریز آسیاب شوند.
- گلوله ها باید رنگ یکنواخت داشته باشند به عنوان مثال نباید لقمه های ذرت را تشخیص دهید.
- خوراک باید بدون ریزدانه و یا گرد و غبار باشد. اگر ریزدانه های زیادی در خوراک وجود داشته باشد، مقدار زیادی به شکل پودری که روی سطح آب شناور است هدر می رود.
- گلوله باید سفت باشد و حداقل 30 دقیقه در آب پایدار بماند. پایداری گلوله به مدت زمانی که طول می کشد تا گلوله به طور کامل در آب از هم جدا شود، اطلاق می شود. پخت مناسب تضمین می کند که نشاسته ها ژلاتینه شده اند و این به نگه داشتن گلوله در کنار هم کمک می کند.
- گلوله ها باید اندازه یکنواخت و اندازه مناسب داشته باشند تا ماهی بتواند آنها را ببلعد. این اندازه حدود ¼ فاصله دهان توصیه می شود.
- غذا باید برای ماهی خوش طعم، بو و دارای حس خوب باشد.
گرد آورنده: نیلوفر ایروانی